söndag, september 28, 2008
En sån där höstdag man längtat efter
Olleland

fredag, september 26, 2008
Styrketräning
Som vilsna fåglar dök vi upp i styrketräningslokalen med någon vag aning om att styrketräning kan nog vara bra cykling. Ingen av oss hade tränat styrketräning i modern tid (Åsa påstogs sig aldrig ha tränat, Henrik någon gång under skolåldern). Vi hade väntat oss enkla övningar i maskiner som sa pling men hamnade istället på golvet med våra kroppar som tyngder och gjorde vad som för oss föreföll omöjliga balansövningar. Att styrketräning handlade om välkoordinerade dansövningar i den högre balettskolan slog oss med häpnad. Vissa av övningarna tyckte vi oss ha svaga minnen av från förr. De flesta av övningarna var dock helt obekanta. Vi satt på bollar och knäppte nötter mellan skulderbladen, stod på pallar och drog in magen, ut med ryggen, böjde oss neråt/utåt/uppåt, höll balansen, tappade balansen och försökte att se naturligt avslappnade ut samtidigt som vi försökte le. Ibland skulle vi hålla som stålmannen ibland som Gunde. Bollen skulle man sitta på, ligga på, stödja benen på, man skulle inte trilla av eller rulla ut i korridoren. Rörelsen skulle vara naturlig. Vi hade en mycket trevlig instruktör som föreföll kunnig och hade många bra åsikter. Vi har bestämt oss för att ge styrketräningen en chans och har passerat hinder nummer ett, d.v.s. våga oss in i styrketräningslokalen och tänker träna två ggr per vecka enligt instruktörens förslag. Vi utvärderar efter cirka en månad.
Åsa, som haft stora problem med kramp i vaderna, hade förhoppningen om att mer styrka i vaderna skulle vara lösningen. Men icke! Vår duktiga instruktör trodde inte på den förklaringen. Efter att ha instruerat Åsa att utföra ett antal krumbukter konstaterade hon att orsaken var för korta vadmuskler vilket åtgärdas med stretchövningen på bilden.
Åsa, som haft stora problem med kramp i vaderna, hade förhoppningen om att mer styrka i vaderna skulle vara lösningen. Men icke! Vår duktiga instruktör trodde inte på den förklaringen. Efter att ha instruerat Åsa att utföra ett antal krumbukter konstaterade hon att orsaken var för korta vadmuskler vilket åtgärdas med stretchövningen på bilden.
tisdag, september 23, 2008
Dax att anmäla sig till Vättern!
Fredrikshofs Startklunga har öppnat! Gemensam start för cyklister som vill köra i mastergrupper (kl 04:02), och gemensam start för övriga Fredrikshofscyklister (kl 04:00).Antalet platser är begränsat till 70 per starttid vilket gör att först till kvarn gäller vid anmälan. Anmälan öppnade idag och redan 76 anmälda. Mao skynda, skynda. Bilden ifrån förra årets vättern.
söndag, september 21, 2008
lördag, september 20, 2008
Gotland 360

Etapp 1 på turen är avklarad. Vi har cyklat 20 mil idag med gott om depåer. Fina vägar, vacker natur och bra käk. Middagen bestod av helstekt lamm. Vädret har varit bra. Imorgon avslutar vi turen. Bilden ifrån södra gotland, visar hoburgsgubben och två figurer från fastlandet. Gotland 360 är att rekommendera. Även om man hatar cykling får man svårt att inte älska maten och stämningen och anmäla sig av den anledningen. Älskar man cykling är loppet ett måste.
söndag, september 14, 2008
Medalj!
Hösten är drömmarnas tid!

Hösten är årstiden då det börjar bli mörkt på kvällarna, löven börjar skifta färg och det finns ännu ett par månader av bra utomhuscykling innan skidsäsongen börjar. Nästa helg kör vi årets sista lopp, Gotland 360. I år har vi inget långt höstlopp som vi hade förra året utan tankarna börjar redan glida över mot nästa års säsong. Än så länge behöver drömmarna inte bli så konkreta att det börjar talas om mål.
Det finns en del som skall köra London-Edinburgh-London (LEL) nästa säsong, se http://www.youtube.com/watch?v=fsv_H03tlRs. Åsa har alltid velat cykla i England så varför inte, men å andra sidan, kommer inte alla lågtryck ifrån England? Om det regnade mycket när vi körde PBP förra året hur mycket kan det då regna i England? Fast England utan regn är väl som en skidort utan snö. Det konstanta skvalandet ingår väl, tillsammans med de lokala pubbarna, som en del av charmen. Nja LEL får vi nog fundera ett tag till på.
Kanske en bergstur ovan molnen? Alperna lockar! Nästa år är dock tänkt som ett mellanår. Planen är lite mindre träning och lite lättare mål än i år. Olle har tipsat oss om några olika alpinturer. Det finns två sorters randonneurvarianter som utgår ifrån Genevesjön, dels österut i italienska och i viss mån schweiziska alperna och dels västerut (franska alperna). De två varianterna är Alpine och Pre Alpine. Alpine går på toppen av berget och Pre Alpine vid foten av bergen: http://www.chez.com/bikeevasion/prealpes.htm, http://www.chez.com/bikeevasion/alpes.htm. Starten sker vid Thonon les bains vid Genevesjön (franska sidan) och vi är nog mest sugna på den östliga varianten. Då kan man börja med Thonon-Trieste (Randonnée Alpine - Thonon to Trieste, 1180km and 41 cols through the Swiss and Italian Alps and Dolomites.) och därefter cykla cirka 15 mil västerut längs kusten till Venedig och cykla Venedig-Thonon (Randonnée Préalpine - Thonon to Venice, 1209km and 69 cols through the Italian Alps and Lakes). Vi lärde oss efter CB att det är rätt slitsamt att inte köra en rundtur så därför vill vi gärna köra en rundtur. Alpturerna österut kombinerade skulle kunna bli en sådan tur. Bilder finns på http://www.centcols.org/voyages/thonon-trieste/thonon-trieste.htm och http://www.centcols.org/voyages/thonon-venise/thonon-venise.htm. Jösses vilka bilder! Man längtar dit! Rutten skulle bli på ungefär 250 mil och 45 000 höjdmetrar, maxtid 21 dagar (9+12) därtill kommer en transportsträckedag Trieste-Venedig.
Hemsidan där bilderna kommer från har den ultimata turen: Arc en Cimes (De hundra högsta passen i alperna, 81 pass över 2000 m och 22 mellan 1900 och 2000 m, 500 mil och 115 500 höjdmetrar, http://www.centcols.org/rando_perm/arc/profil.htm). Den turen får dock vänta på sig, 2010 kanske. Man får rysningar bara man tänker på turen - cykelnjutning personifierad.
Det blir nog alperna nästa säsong. Frågan är bara i vilken form. För tillfället går drömmarna mot de italienska alperna med Randonné Alpin i kombination med Randonné Pre Alpin. Kanske man skulle ta någon dag i Venedig när man ändå är där. Men hösten är lång och än kan man drömma. Pack tour tycks ha en tur i Anderna om höstarna. Ser ruggigt vackert ut men är tyvärr ett ställe där det är bäst att åka på organiserad tur.
Bra samling för andra permanenter ifall man vill drömma på egen hand:
http://www.randonneurs.bc.ca/odds_and_ends/cycle_tour.html#anchor114900GF
Toppdrömmen: http://www.centcols.org/
Vill man drömma i grupp: http://www.audax.se (I brist på Åland, och goda odds att spota erfaret folk).
Eller varför inte http://www.google.se (varför begränsa sig).
http://www.randonneurs.bc.ca/odds_and_ends/cycle_tour.html#anchor114900GF
Toppdrömmen: http://www.centcols.org/
Vill man drömma i grupp: http://www.audax.se (I brist på Åland, och goda odds att spota erfaret folk).
Eller varför inte http://www.google.se (varför begränsa sig).
söndag, september 07, 2008
Promenadcykling i goda vänners lag
Det är alltid lika roligt att komma tillbaka till Audaxen! Det är verkligen social cykling och vid det här laget så känner vi de flesta. Det mesta hinner avhandlas på vägen mellan Barkarby och Sigtuna: Pulverlackade ramar, byta kedjeringar, jorden-runt-cykling, sommarens äventyr, kommande cykelplaner, tips på bra vägar, Rahpakläder... Fikat på Tant Brun i Sigtuna är alltid lika mysigt. Det finns en pulshöjare för de som vill - utmaningen att bli bergakung eller drottning i Dalkarlsbacken i övrigt är det lugnt och fint. Enligt regelboken för Audax ska rullsnitt vara 22,5 men i praktiken brukar det bli runt 25.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)