söndag, september 14, 2008

Hösten är drömmarnas tid!

Bilden, som föreställer Splugenpass, är lånad från http://www.centcols.org/voyages/thonon-trieste/thonon-trieste.htm.

Hösten är årstiden då det börjar bli mörkt på kvällarna, löven börjar skifta färg och det finns ännu ett par månader av bra utomhuscykling innan skidsäsongen börjar. Nästa helg kör vi årets sista lopp, Gotland 360. I år har vi inget långt höstlopp som vi hade förra året utan tankarna börjar redan glida över mot nästa års säsong. Än så länge behöver drömmarna inte bli så konkreta att det börjar talas om mål.
Det finns en del som skall köra London-Edinburgh-London (LEL) nästa säsong, se http://www.youtube.com/watch?v=fsv_H03tlRs. Åsa har alltid velat cykla i England så varför inte, men å andra sidan, kommer inte alla lågtryck ifrån England? Om det regnade mycket när vi körde PBP förra året hur mycket kan det då regna i England? Fast England utan regn är väl som en skidort utan snö. Det konstanta skvalandet ingår väl, tillsammans med de lokala pubbarna, som en del av charmen. Nja LEL får vi nog fundera ett tag till på.
Kanske en bergstur ovan molnen? Alperna lockar! Nästa år är dock tänkt som ett mellanår. Planen är lite mindre träning och lite lättare mål än i år. Olle har tipsat oss om några olika alpinturer. Det finns två sorters randonneurvarianter som utgår ifrån Genevesjön, dels österut i italienska och i viss mån schweiziska alperna och dels västerut (franska alperna). De två varianterna är Alpine och Pre Alpine. Alpine går på toppen av berget och Pre Alpine vid foten av bergen: http://www.chez.com/bikeevasion/prealpes.htm, http://www.chez.com/bikeevasion/alpes.htm. Starten sker vid Thonon les bains vid Genevesjön (franska sidan) och vi är nog mest sugna på den östliga varianten. Då kan man börja med Thonon-Trieste (Randonnée Alpine - Thonon to Trieste, 1180km and 41 cols through the Swiss and Italian Alps and Dolomites.) och därefter cykla cirka 15 mil västerut längs kusten till Venedig och cykla Venedig-Thonon (Randonnée Préalpine - Thonon to Venice, 1209km and 69 cols through the Italian Alps and Lakes). Vi lärde oss efter CB att det är rätt slitsamt att inte köra en rundtur så därför vill vi gärna köra en rundtur. Alpturerna österut kombinerade skulle kunna bli en sådan tur. Bilder finns på http://www.centcols.org/voyages/thonon-trieste/thonon-trieste.htm och http://www.centcols.org/voyages/thonon-venise/thonon-venise.htm. Jösses vilka bilder! Man längtar dit! Rutten skulle bli på ungefär 250 mil och 45 000 höjdmetrar, maxtid 21 dagar (9+12) därtill kommer en transportsträckedag Trieste-Venedig.
Hemsidan där bilderna kommer från har den ultimata turen: Arc en Cimes (De hundra högsta passen i alperna, 81 pass över 2000 m och 22 mellan 1900 och 2000 m, 500 mil och 115 500 höjdmetrar, http://www.centcols.org/rando_perm/arc/profil.htm). Den turen får dock vänta på sig, 2010 kanske. Man får rysningar bara man tänker på turen - cykelnjutning personifierad.
Det blir nog alperna nästa säsong. Frågan är bara i vilken form. För tillfället går drömmarna mot de italienska alperna med Randonné Alpin i kombination med Randonné Pre Alpin. Kanske man skulle ta någon dag i Venedig när man ändå är där. Men hösten är lång och än kan man drömma. Pack tour tycks ha en tur i Anderna om höstarna. Ser ruggigt vackert ut men är tyvärr ett ställe där det är bäst att åka på organiserad tur.
Bra samling för andra permanenter ifall man vill drömma på egen hand:
http://www.randonneurs.bc.ca/odds_and_ends/cycle_tour.html#anchor114900GF
Toppdrömmen: http://www.centcols.org/
Vill man drömma i grupp: http://www.audax.se (I brist på Åland, och goda odds att spota erfaret folk).
Eller varför inte http://www.google.se (varför begränsa sig).

Inga kommentarer: