torsdag, december 31, 2009

2009 Tandemcykelåret

2009 var tänkt som lite ett mellanår efter ett tufft 2008 då vi körde Grimpeuren, huvudambitionen för året var att lära oss köra tandem. Cykeln dröjde dock lite, dröjde lite till, försvann på vägen, återsändes till fabriken p.g.a. lackskada… Mycket strul var det. Vi trodde att det skulle ta en vecka men det tog 4 månader. Vi beställde den i februari och fick den i juni. Detta gjorde att vi kom igång lite sent på säsongen. När vi väl kom igång så var det å andra sidan desto roligare. Det visade sig vara riktigt kul med tandemcykling. Det var dock svårt att lära sig att cykla tandem och i början fick vi problem med att vi spände oss när vi cyklade. På platten så cyklade vi så fort som vi trodde innan men på kuperad terräng och på kurviga vägar gick det betydligt långsammare.
Året för vår del kom att domineras av rekning av nya randonneurrutter för Fredrikshof. Det är få vägar söder om Stockholm som vi inte har kört. Ibland tog vi bilen till Nyköping för att starta rekningen därifrån, ibland var vi ute i fält några dagar och sov över på hotell. Det har varit helt underbart att reka även om det visade sig vara mycket svårare än vad vi hade trott. Det har varit massor av nya vägar vi har fått se. Städer vi har bekantat oss med: Norrköping var en betydligt trevligare stad än vad vi hade föreställt oss, Finspång överraskade åt det andra hållet. Att hitta en trevlig restaurang i Finspång en lördag är ett totalt hopplöst uppdrag (gäller med all säkerhet även övriga veckodagar även om vi inte har prövat dessa). Rekningen var som helhet ett rejält lyckokast även om det har slukat massor av tid. Vi blev helt klara med 20- och 30-mila. 40- och 60-mila återstår dock ytterligare lite arbete på men något skall vi ju göra i vår också. Vi hann även med en del andra roliga saker. Årets permanent blev en rejäl lyckoträff. 100 col en Alpes var en jättetrevlig runda. Vi körde den utan tidsgräns vilket säkert var tur då Henrik råkade ut för en kanonbonkning och värmeslag dag 1 efter att ha kört för länge i bergen utan salt och mat i stekande hetta. Efter det tog vi det lugnare vilket innebar att vi hann ta massor av foton. I augusti körde vi Super Brevet Scandinavia. Efter att ha kört Grimpeuren trodde vi att vi var osårbara och förberedelserna var därefter. Vi åkte hemifrån med ett batteri till lampan dock utan laddare och reservbatteri. Dag ett kunde vi inte starta på grund av att en del av vevpartiet hade lossat (vilket snarare var otur än slarv). Efter att ha besökt en cykelverkstad så kunde vi starta några timmar efter de andra. Vi gjorde vårt bästa för att köra in tiden. Låg nere i bocken i hård motvind i 30-40 km/h. Vi hade dock vare sig saft i flaskorna eller energikakor - 120 mil är ju inte så långt... Det visade sig dock dag 2 att Henrik var totalt slut. Sjuk, jag måste vara sjuk var slutsatsen och idén på att bryta startade. Dag 3 på morgonen var dock Henrik hyfsat återställd och vi insåg att vi hade kört stenhårt men slarvat med dieten så med en ökning av sockerdosen så piggnade Henrik till och vi kunde defilera in i mål. Det fanns även annat kul under 2009 som t.ex. vårläger och Gran Canaria som inramade året, både som inledning och avslut.
2010 är siktet inställt på Arc en Cimes. Det kommer att bli den ultimata alpturen. Träningen är tänkt att starta i januari. Det är en stentuff utmaning varför vi hoppas på en bra försäsong. Det krävs en bra försäsong för att klara av en så tuff utmaning. Det blir även slutrekning av 40 och 60 mila på våren och en ruggig massa randonneurlopp så att Sverige kommer bra till vid kvoteringen.
Bild på Åsa då hon klarar 23% aren på Gran Canaria (lägg märke till den intressanta dragningen av elledningen) och ifrån Col de Fer då Henrik har bonkat och vi gott om tid att hitta de optimala vinklarna för en bra bild.

3 kommentarer:

Patrik Skolling Möller sa...

Trevlig läsning. Ni är alltid "värst". :)

Gott Slut !

-Skogling

Tille sa...

Haha, känner igen det där med att bygga upp en arrogans inför längre distanser. Om än inte riktigt lika långa som era.
Vi lär ses på några breveter i vår!

Johan Mölleborn sa...

Tack för många härliga bloggningar under förra året. Ert nästa projekt kommer bli en höjdare att följa, från datorn. :)
/J