måndag, juni 23, 2008

La randonnée en vélo la plus dure du monde

GF anses av vissa som världens tuffaste randonneurslopp. Huruvida detta är sant eller inte vet vi inte. Om det ens går att mäta. Vad vi vet är att loppet skapades av två cyklister ifrån cykelklubben ASER 1986. Efter att de hade tröttnat på de tråkiga och platta partierna på Tour de France så ville de av ren kärlek till bergen skapa ett rent bergslopp. De tog de bästa sträckorna i de franska bergen och band dem samman med små bergiga förbindelsevägar. Rutten består av 122 pass och några toppbestigningar till lokala observatorier, 49 kontroller fördelade på 3953 km på maximalt 30 dagar. För Tour de France entusiaster finns gott om kända pass såsom La Bonnette 2802 m och Tourmalet 2115m (och sådär 120 till). För oss modesta TV-tittare är det framförallt kärleken till bergen som drar. Vi drömmer sålunda om små bergsbyar, slott, panoramavyer, bergsjöar och vi räknar även med att hitta en och annan hyfsad restaurang. Sedan starten är det ett femtiotal som har kört GF varav två blev så förtjusta så att de körde två gånger. Cykelklubben ASER står än idag som stolt arrangör och välkomnar alla som inte är allergiska mot berg. Den andra juli går vår start ifrån Aubusson-d'Auvergne som ligger ett rejält stenkast ifrån Clermont Ferrand.


3 kommentarer:

Johan Mölleborn sa...

Jag är helt mållös. 122 bergspass... Hoppas allt går bra och att ni har tid att berätta om äventyret över ett par belgiska i höst.
Stort lycka till från Hässelby!
/Johan

Åsa och Henrik sa...

Vi berättar gärna över några belgiska eller, om vi själva får välja, tyska öl (wiehenstephaner). Eller om allt gått enligt planen, en flarra Champagne! / Åsa

Olle sa...

Bon voyage et bon route.

Lycka till, jag kommer med späning att följa er via er blogg. Hoppas att allt kommer att funka, både matriellt och för er själva.

/Olle