lördag, januari 28, 2012

Åsa håller vintern stången med linement


Första turen efter Gran Canaria. Det kändes oväntat bra att cykla i ett vintrigt Södertörn. Vi körde ner till Sorunda och åt lunch. Det kändes riktigt bra att cykla med dubb och vinterkläder. Vi konstaterade att vi går mot vår, vi är mer än en tredjedel ifrån midvinter till vårdagjämning och det börjar märkas att dagarna är längre. Dubbarna sög bra i benen men det var inga problem att hålla fingrar och tår varma. Åsa provade att smörja in fötterna med Rapha linement (läs ångest inför vinterkylan) och kände sig nöjd med detta. Fötterna var varma under turen men fötterna hettade lite väl mycket i duschen efteråt. Summa summarum en vacker och trevlig tur på Södertörn som gav mersmak. Imorgon funderar vi på Trosa. Bilden visar Henrik vid ett vägskäl där man kan välja korta eller långa vägen hem. Då det var en tur som vi ville skulle vara länge så vi valde den långa.

fredag, januari 20, 2012

Den rätta vägen

Idag var det vistelsens sista tur. Turen till toppen via Ingenio gick bra, nästan lite väl bra. Visst vill man ha lite kamp och tandagnisslan i Gran Canarias mest kända backe. Formen i år var dock lite för bra för att få den där riktiga kampen mot backen. Med facit i hand så skulle vi kanske valt en lite värre backe. Men å andra sidan så är det inte helt fel att få känna sig bra i form. Sista dagen så vill man gärna summera. Det blev 63 mil totalt med i stort sett bara bergskörning. Det var lite kallare än tidigare år, det var dock inte någon större nackdel. När man kör uppför så kan det gärna få vara lite kylslaget. Det var dock lite mer soligt varför vi nästan alltid kunde sitta ute i solen och fika även på hög höjd. Hotellet och cykeluthyraren var i om möjligt ännu bättre än tidigare år. Hotellet hade infört buffé utan att för den skull tappa kvalitet vilket är bra för en cyklist. Bilden visar Åsa i bra form, hon tog sig lätt upp utan att småserpa i backarna utan höll sig till den smala och raka vägen.

torsdag, januari 19, 2012

Muskelträning i Sanddynorna!

Det är lätt att man tar i överkant och cyklar för mycket . Ambitionen var därför att ta det lugnt idag och enbart cykla lite lugnt och vila resten av dagen. Vi lyckades rätt så bra genom att ta en halvdag till Fataga men den lugna promenaden bland sanddynorna kanske inte blev så lugn och vilsam som tänkt. Ruggigt kul att gå i sanddynor. Det går inte att gå som man gör normalt utan ett speciellt steg krävs som är svårt att få till. Påminner lite om att gå på skare. Får man inte till steget så sjunker man igenom. Efter att ha strosat runt i dynorna under eftermiddagen så åkte vi taxi tillbaka. Taxi här nere är löjligt billigt. Imorgon lär i få muskelvärk på helt okända muskelgrupper. Kan man få sandtår eller sandvad?

onsdag, januari 18, 2012

The place to be

Att åka till Gran Canaria utan att cykla till toppen går bara inte. Både utmaningen att ta sig nästan 2000 meter över havet och de fantastiska vyerna lockar. Även denna dag var ganska kall. Vi hade inte mer än 15 grader under klättringen och på toppen var det bara 9 grader, men idag var det sol och vi hade tillräckligt med extrakläder. Toppen bjöd på en strålande vy över Tejde och dessutom ett oväntat möte med en svensk randonneur, Jens Wyke med Hanna.
Kvällen spenderade Åsa på massagebänken. Härligt att få de stela musklerna knådade. Rygg, axlar, vader och framsida lår var de delar som, kanske inte helt oväntat, var ömmast.
Bilden visar den maffiga stenen Roque Nublo med Tejde i fjärran, sett från toppen.




tisdag, januari 17, 2012

Gamla kläder

Idag gjorde vi ett försök att ta oss till toppen den ”riktiga” vägen via Ingenio. Regn och blåst på östra ön i kombination med att våra förstärkningskläder var kvar på hotellet gjorde att vi vände när termometern visade 11 grader på 600 meters höjd. Det är inte roligt med långa utförskörningar utan riktiga kläder. På hemvägen drömde vi om varma bad och drycker. Vägen från El Doctoral gick i raketfart. Bättre medvindssträcka än denna finns inte. Väl hemma sken solen som alltid. Det blev en halv vilodag på hotellet med klädtvätt och poolbad.

måndag, januari 16, 2012

All Rapha

Vi motionärer är klar minoritet här på Gran Canaria. Huvuddelen av cyklisterna vi ser har likadana kläder kör i klunga och är rackans fortiga. Vi var på väg från Soria och över krönet via den lilla serpiga vägen för att komma ner till vår favoritrestaurang norr om Mogan. Då kom de, UK youth. När man känner sig fastvuxen i backen och som bäst funderar på att småserpa på egen hand i backen så kom de som en svärm. Ståendes och förefallandes oberörda av backens lutning (10-15 %) flög de förbi i ungdomslandslagsdressen (eftersläntarna kom dock i egna kläder). Lite glad blev man dock när vi fick kommentarer att det här var svettigt och tuff backe. Gladast blev nog dock Åsa när de imponerat kommenterade att hon hade ”all raffa” ifrån topp till tå (och då såg de ändå inte den stow away jacket som låg i Henriks rygga). Kan man inte impa med fart så kan man alltid impa med klass. På vägen ner mot Mogan så insåg vi att det går att köra otroligt fort utför. Henrik som inte förut ansett sig som en bromskloss utför fick höra ett vinande ljud och fick därefter se en UK youth passera i halvmetersluckan som fanns mellan Henrik och en mötande bil. Kul att få se så många duktiga cyklister! Dagen blev en mycket rolig dag med många fina sträckor. Den finaste var nog San Bartolome och ner till kusten via Santa Lucia. Bilden visar serpentinerna norr om Mogan.

söndag, januari 15, 2012

I mandelblommens tid

Gran Canaria, mandelträden blommar, +20, sol, bra ställe att få inleda nya året på. Dag ett är alltid bäst, så även i år. Vi tog Fatagadalen upp till Ayacata, därefter vände vi kosan västerut med ambitionen att prova nya vägar. Vi funderade på om vi skulle ta med oss en riktig karta eller reklamkartan. Vi tänkte att bäst är nog de bägge. Den riktiga blev kvar på hotellet. Reklamkartan är nästan alltid bäst men idag var den dock inte helt hundra. I fjol hamnade vi i värstinguppförsbacken och tvingades att leda cyklarna en bit. Henrik sa då att han aldrig någonsin skulle vilja åka utför den backen. Idag så körde han utför den. Inte lätt med reklamkartor... Fördelen var att han inte förstod att det var den backen utan bara en rackans brant backe. De nya vägarna vi tog visade sig vara riktigt lyckade. Förutom att Henrik fick lite mera skinn på sin utförsnäsa så upplevede vi många riktigt fina vägar. Med härliga utförslöpor på salsgolv. Fick se idylliska småbyar med hus inhuggna i bergen. Men framförallt så körde vi i underbara berg dekorerade i mandelblom. Jösses vad vackert! Åsas favorit sträcka: Emb de Paraguillo till Artenara, Henriks favoritsträcka Tejeda till Ajacata. Efter en sådan inledning så kommer det vara svårt att inte le hela vecken.

lördag, januari 07, 2012

Åsa, kan du påminna mig att byta växelvajer på söndag?

Jag brukar säga det finns två sorters cykelentusiaster. De som älskar cyklar och de som älskar cykling. Jag tillhör den senare kategorin. Sommartid funkar det bra att stanna längsvägkanten och byta det trasiga. Vintertid saknar man tålamodet. Vetskapen av hur snabbt fingrarna blir stela vid minus 8 får en att ge upp rejält snabbt. Lite snöpligt att cykla hem ifrån Söderköping med fixerad bakväxel. Det gick dock förvånansvärt bra. Vi höll ungefär samma tempo som igår. Det var dock lite svårare att hålla ihop i uppförsbackarna. Jag satsade rätt hårt i de brantare för att spara knäna. Åsa såg dock inte samma behov av jättespurten innan utan satsade mer på det kloka vinterkonceptet den som inte är svettig fryser inte. Bilden visar en bakväxelvajer surrad kring ett flaskställ för att få lämplig växel bak. Ett busenkelt knep som funkar bra.

fredag, januari 06, 2012

Utsikt ifrån kvarsebofärjan

Vissa dagar är magiska. Sol, skimmrande vägar, frostnypna träd, landskapet lätt pudrat med snö. Frågan är om inte träden är som vackrast om vintern. Låg sol i kombination med ett lätt puder ger en underbar fond till naturen. Idag har vi letat oss på småvägar ner till Söderköpings brunn. Bästa cykeldagen på länge.