tisdag, juli 29, 2008

Madonna del Ghisallo


Cyklisternas skyddshelgon hade absolut en vakande hand över oss. När vi kom hem upptäckte vi att Henriks bakdäck var helt slut. Ett mirakel att det inte blev punktering! Kompislappar är ovärderliga när det gäller att hålla kläderna rena. En nackdel är dock att man inte ser däcket så tydligt.

lördag, juli 26, 2008

Dag 25: I mål!


Två mycket glada grimpeurer gick i mål idag kl 15:40. Bilden ifrån målet vid FFCTs hotell i Aubusson. 25 dagars underbar cykling är tillända. Vi har lyckats med vårt mål!

Dag 24: centralmassivet


Åter i centralmassivet. Topparna börjar heta puy och det blir svårt att välja bild, många vackra bilder att välja bland. På bilden syns en trött men stolt cyklist efter 15 procent i två kilometer - en bra avslutning på en col. Vi har stämplat tom c47, sol bakom moln. Vi är rejält trötta och hoppas att gå i mål imorgon.

fredag, juli 25, 2008

Dag 23: längs en jojo led i ett kulligt landskap


Vi har kört upp och ner för små snirkliga vägar hela dagen. Landskapet påminner om en jätteversion av Brösarps backar. På förmiddagen, med nästan inga bilar, vacker natur och roliga vägar så var det cykling när det är som bäst. På eftermiddagen försökte vi mest överleva plus 52 i solen. Mycket vatten och mycket raster är tricket. Vi har nu lämnat Languedoc och befinner oss i midiPyrenéerna. Vi har stämplat tom c45. Vi räknar fortfarande med att komma i mål lördag kväll. Baknavet håller än.

onsdag, juli 23, 2008

Dag 22: tillbaka i languedoc


Varmt och backigt sammanfattar dagen. Bilden ifrån Roc Suzadou Languedoc. Vi har återigen försökt fånga de vackra ljunghedarna på bild. Baknavet fortsatt illa men funkar hyfsat. Fransoserna är ruggigt trevliga alltid hejandes och när vi i en backe idag tagit paus för att klara hettan stannade de och erbjöd hjälp. Vi har stämplat tom c42 och räknar med att komma i mål på lördag. Idag körde vi 19 mil rullsnitt 19 km/h.

tisdag, juli 22, 2008

Dag 21: målvittring


Hela dagen har vi känt vittringen av mål. Oavsett om vi frusit i plus 5 upp för tourmalet eller som på bilden jagat längs en uschlig väg mot en okänd col i Pyrenéerna, eller legat i bocken i 35 längs la Garonne. Det har varit en fin dag med sol över vackra berg. Frågan är dock om inte höjdpunkten var Grotte du Mas d'Azil. Grottan var avstängd för bilar pga en föreställning så vi fick ensamma köra igenom grottan ackompagnerade av en dawn of man. Vi har stämplat tom c41 och hoppas att gå i mål på lördag. Frihjulet låter inte bra men funkar hyfsat.

måndag, juli 21, 2008

Dag 20: kasetten lös


Henriks kasett har lossat. Vi har med oss kasettnyckel till shimano men inte till campa. Vi vänder därför nerifrån bergen för att finna hjälp! Dimma och kallt. Vi har stämplat tom c38. Det visar sig vara frihjulet som havererat. Det blev en fältmässig lösning som kan hålla en dag eller 20 år. Om det håller får framtiden utvisa. Vi tappade en dryg halvdag. Campa verkar inte vara ett bra val i frankrike alla kan shimano ingen campa inga reservdelar och de går sönder stup i kvarten.

söndag, juli 20, 2008

Dag 19: platt och molnigt


Bilden ifrån Lourdes, stämplat tom c37, molnigt och duggregn runt 20 grader. Cyklat i atlantiska Pyrenéerna. Det har varit ömsom böljande, ömsom platt men känts platt. 2732 höjdmeter på 20 mil låter värre än det var - det var till stor del bretagneska backar där man trampar istället bromsar nedför. Det kändes dock underbart om det var känslan av att kunna ligga på platten i 30 plus eller om det var svalkan. Det kan även ha varit känslan av att ha vänt som gjorde dagen. Under eftermiddagen så nådde vi halvvägs genom Pyrenéerna och har numera vinden i ryggen.

lördag, juli 19, 2008

Dag 18: Hett som i en bakugn


Bilden ifrån col de Peyresourde, en mycket vacker col och när man når toppen så ser man snötäckta berg och där serveras crepes. Det var dock lite svårt att enbart njuta. stekhett, inte ett moln på himlen och inga träd att söka skugga under. Stämplat tom c34. Dagens etapp den kortaste hittills undantaget tour de france.

fredag, juli 18, 2008

Dag 17: 18 procent


Plötsligt dök den bara upp efter en utförslöpa. Upp höger sa vägnötterna där väntade den och som genom ett under fick vi i lättaste växeln. Skylten bredvid vägen sa 18 procent, vägen sa 'här kommer ni aldrig upp'. Backen var som en mur utan slut. Ner med kepsen, inte titta längre än hjulet, håll balansen, jämt drag i kedjan. Inte titta, inte trilla det måste måste gå det går, jösses det går, spar på krafterna håll balansen. Meter för meter tog vi oss upp, vi slet, vi skrek, vi kämpade och till slut stod vi där. Alla bilderna blev suddiga, oklart om det berodde på fotografen eller motivet. Stämplat tom c33 kört 2/3 delar. Sol och lite regn, motvind. Ligger på 25 dagars totaltid.

torsdag, juli 17, 2008

Dag 16: Tour de France


Vägen avstängd - två gendarmer stoppade vår väg. Dagens etapp blev avbruten efter att vi precis kommit in Pyrenéerna. Vi fick istället möjligheten att titta på spektaklet. Under två timmar så kom reklambilar och bombarderade oss med mössor, korvar, nyckelringar etc och absurt många specialbyggen som påminde i mångt och mycket om chalmerscourtegen. Publiken dominerades av holländare och fransoser men även gott om andra nationaliteter. Vi var tex inte de enda svenskarna som stöd längs vägen i en gudsförgäten håla i Pyrenéerna. publiken var helvild och jublade för allt som rörde sig. Till slut kom cyklisterna på två sekunder. Vi har stämplat tom c31. Molnigt och motvinden är snällare än väntat. Nästa gång får vi samordna bättre med lokala lopp så vi undviker onödiga stopp men eftersom vi väntade i år så nästa gång är det deras tur.

onsdag, juli 16, 2008

Dag 15: Halvtid


Dagens landskap har varit väldigt varierat. Det var ganska likt Jura under morgonen därefter har vi passerat ljunghedar, prärie och bohusläns klippor. I fjärran har vi sett pyrinneerna som vi kommer in i morgon. Det märks på skyltar och rödvin att vi är nära spanien. Soldis och behaglig temperatur och en försmak av morgondagens starka motvind (70 km/h). Vi har stämplat tom c30.

tisdag, juli 15, 2008

Dag 14: Languedoc


Vi närmar oss Pyrenéerna med stormsteg. Det går ingen nöd på oss när det gäller berg vi har hälsat på ett observatorium på hög höjd men vi är rejält nyfikna på Pyrenéerna. Det har varit en solig dag med varierande natur. Allt ifrån gröna kullar till karga berg. Bilden är ifrån en av dagens vägar. GF är underbar när det gäller att välja små vägar. Stämplat tom c28 ligger före plan. Om vi fortsätter med samma fart hamnar vi på 25 dagar!

Dag 13: Halvvägs!


Dagen började med en färd genom en vacker ravin. Det är trevligt, men underligt att de bygger så krokiga vägar. Sol stämplat tom c26.

söndag, juli 13, 2008

Dag 12: Mont Ventoux


Efter nattens åska var vi glatt överraskade över det vackra vädret på morgonen. Enda molnet låg över den topp vi skulle till. Morgonen doftade som ett linneskåp. Klättringen började lugnt genom en ekskog men de sista 6 km var riktigt tuffa med 10 % lutning och hård motvind. Vi passerade sammanbitna Simpsons minnessten. Väl uppe kunde vi konstatera att molnet låg kvar. Efter nedfärden tillbringade vi resten av dagen bland vinrankor. Vi har stämplat tom c24 och ligger före plan.

lördag, juli 12, 2008

Dag 11: Provence


Lämnade alperna längs en gudomligt vacker dalgång med vinröda lodräta klippor (gorge de Daluis). Vi kom in i Provence och bytte därmed ljudet av koskällor mot cikadornas sång och edelweiss mot lavendel. Bilden ifrån Provence. Vi har stämplat tom c23 och har haft sol hela dagen. Vi ligger före plan.

fredag, juli 11, 2008

Dag 10: Klättring i solen


Tuffaste bergsdan hittills. 15 mil, 3900 höjdmeter. Tre stigningar 1100 m, 1600 m, 1200 m. Varav col de la Bonette på 2802 möh var den på 1600 m. Vilket är europas högsta väg. Sol rejält trötta efter en varm dag. Man kan undra om det bra att starta col de la Bonette med 1100 höjdmeter i benen men det var kul. Ruggigt fin topp med underbar utsikt. Stämplat tom c21 enligt plan sol och varmt.

Dag 9: över 2000 meter


Idag har vi passerat två pass över 2000 meter. Det var sagolikt vackert med vattenfall, snöklädda toppar och raukliknande berg. Klarblå himmel och lagom varmt. Vi lyckades också hitta en mekaniker som kunde fixa Henriks styrlager - kort sagt en perfekt dag! Vi har stämplat i c20.

onsdag, juli 09, 2008

Dag 8: En tredjedel!


Ytterligare en dag i alperna och otroligt vackra vyer. Bilden ifrån Grenoble en fin stad väl värd att återvända till. Vi har otur med att finna hjälp för styrlagret. Efter mycket letande i Grenoble fann vi till slut en racerbutik och fick prata med mecken. Halv dags jobb, serious problem, fullbokad. Vi hoppas på bättre tur framgent! Soligt väder drygt 3000 höjdmeter. Stämplat tom c19 lite före plan.

tisdag, juli 08, 2008

Dag 7: Styrpluppen hoppa ur!


Grejen som skall hålla styrlagret på plats flög iväg när henrik körde över ett gupp. Vare sig vi eller den lokala cykelmeken lyckades laga det riktigt bra men det håller förhoppningsvis till grenoble. Dagen började med moln men gick sedan över i sol. Vi har stämplat tom c17 och är åter i alperna och sett turens första snöklädda topp. Bergen lite brantare nu idag körde vi över vårt första berg med rödprickiga vägar. Vi tappade tid med strulet men ligger före plan.

måndag, juli 07, 2008

Dag 6: 100 mil!


I hård motvind kämpade vi över Juraplatån. Att vinden var hård och inte vi som var trötta bekräftades av att det var svårt att äta spagetti - vinden gjorde den mycket rymningsbenägen. Vi ligger före plan och stämplat c15. Vi har precis passerat 100 mil. Imorgon lämnar vi Jurabergen för de spetsiga alperna och högre höjder. Bilden visar en typisk och vacker bergsvägg ifrån Jura. Vi har passerat ruggigt många skidorter idag. Vädret, förutom motvind, 15 grader och skurar är inget man förknippar med frankrike i juli. Imorgon hoppas vi dock på sol och värme.

Dag 5: En tur till schweiz


Mycket upp och ner även idag. Vi är kvar i Jurabergen och kör upp och ner. Passen är cirka 1000 m höga, omgivningen 400. Nu övernattar vi på ett hotell nära gränsen till schweiz. Utsikten mot bergen är underbar. Hotellet ligger på cirka 400 m så ni kan gissa vad vi gör imorgon bitti.

lördag, juli 05, 2008

Dag 4: Grand Ballon


Lördag och solsken med massor av cyklister och MC. Vi hade tänkt oss en kort etapp men det visade sig att det inte fanns några rum i C10 så vi fick fortsätta till C11. Man kunde se ända till alperna från grand Ballon - fantastiska vyer! Nu ska vi äta surkål och njuta av den härliga kvällen.

fredag, juli 04, 2008

Dag 3: Mouthier Haute Pierre


Branta vita bergsväggar och djupa raviner har dominerat dagen. Antingen har vi cirklat längs någon å i en djup ravin eller så har vi som på bilden klättrat uppför någon bergsvägg. Grymt vackert och väldigt rolig cykling ravinerna lutar ofta rejält nedför varför det går undan. Vi övernattar på kontroll c8. Vi ligger före plan. Vi har haft avstängda vägar som tvingat oss till långa omvägar, svårt att hitta, punka, och en lång sträcka utan mat. Vi planerar därför kortare pass imorgon. Strax innan kontrollen så blev vi ifattkörda av en som kört GF på 27 dagar och 4 PBP - jättekul!

torsdag, juli 03, 2008

Dag 2: Regn i Jurabergen


Det är inte alltid cyklister gillar regn men efter gårdagen behövde vi svalka oss. Det blev heldagsregn med skyfall som övergick i hällregn. Rejält uppblötta pyntade vi hotellrummet med dyngsura prylar. Vi har stämplat till och med c6 och ligger före plan. Vi har kört 36 mil och är lite piggare än igår. Vi har lämnat rhônealperna för Jura.

Dag1: Första etappen


Henrik poserar vid dagens första pass. Det blev 11 pass, 2851 höjdmeter och 19 mil idag. Det var riktigt jobbigt i 30-graders värme men det gick. Landskapet bestod av slogsbeklädda kullar men även lite sound of music kullar. Rysligt vackert även för två trötta cyklister. Vi har paserat Loire och befinner oss i rhônealperna. Vi har stämplat tom c4 och ligger före plan.

tisdag, juli 01, 2008

Provkört banan


Kom till hotellet vid lunchtid och ägnat dagen till cykelvård och provkörning av banan. Det var ruggigt varmt, två flaskor räckte 12 kilometer och rejält backiga 12 kilometer tog 1 timme. Vi tänkte starta 5 imorgon för att komma en bit innan hettan sätter in och vi har stoppat extra vatten i packningen. Vi bor på ett cykelhotell med cykeltvätt, varje rum har eget torkställ,...